D. kaki - plody z mé 1. sklizně
D. kaki - plody z mé 1. sklizně
V r. 2007 jsem sklidila na své rostlině D. kaki – odrůda Tipo první plody. Rostlina je pěstována v nádobě, zimována ve skleníku s citrusy, přes léto na zahradě (původní článek o mém pěstování z července 2007 je v archivu na mateřských stránkách).
V počátku září drželo na stromku 11 krásných velkých plodů. Jeden z nich začal předčasně žloutnout a po pár dnech odpadl. Když jsem pátrala po příčině a lépe si plod prohlédla, zjistila jsem, že pod kalichem je v plodu malá dírka a uvnitř plodu – červ! Kaki mu očividně velmi chutnalo...
Plodů nakonec dozrálo 10. První se začal vybarvovat a měknout již koncem září a tak byl 1.10.2007 pokusně sklizen. Byl světle oranžový, váha 180g, na kaki málo sladký. S ohledem na klubovou výstavu v listopadu jsem měla trochu obavy, zda mi plody nedozrají předčasně, tak jsem rostlinu nechala venku až do výstavy. A to bez ohledu na přízemní mrazy v půli října, když noční teplota po dva dny začala klesat až k -5°C. Na výstavě pak byly plody krásně světle oranžové a první z nich jsme měkký snědli s ostatními vystavovateli hned po ukončení výstavy. Všem plod chutnal, přestože měl ještě lehounkou natrpklou příchuť, nejvíce patrnou u kalichu plodu.
Doma jsme rostlinu umístili na zimu tentokrát do "okeníku" a pokračovali ve sklizni dalším plodem. Nechali jsme jej pro lepší vyzrání odležet dva dny na okně. Vybarvil se do nádherné, tmavě rumělkové barvy, byl velmi šťavnatý, bez náznaku trpkosti, jen méně sladký, přesto chutný. Vážil 200g, průměr 76mm. Zřejmě to chtělo pro získání vyšší sladkosti umístit rostlinu na dozrávání do skleníku již mnohem dříve.
Další plody, postupně sklízené již z "okeníku", byly chuťově stále lepší a lepší a také s vyšší hmotností. Ten vůbec nejtěžší vážil 250g. Poslední plod jsme sklidili v prosinci po novém, tentokrát velmi mírném přemrznutí v „okeníku“ (-1°C). Plod vážil cca 220g, byl velmi chutný a s nejvyšší sladkostí ze všech plodů. Tak nějak by mělo chutnat dobře vyzrálé kaki.